Vrijwilliger worden? 

Wat leuk dat je interesse hebt om vrijwilliger te worden bij onze groep. Vrijwilliger bij onze groep kan op veel verschillende manier, denk maar eens aan (be)leid(st)er van een van onze jeugdspeltakken, kaderlid, een bestuurlijke functie binnen onze groep of beheerstichting of een onderdeel van ons klusteam. Het kan allemaal. 

Heb je interesse, neem contact met ons op!

Omdat wij als scoutingvereniging een jeugdbeweging zijn, hechten wij veel waarden aan sociale veiligheid, graag informeren wij je over ons aanstellingsbeleid welke hieronder is weergegeven, maar wij verwijzen je ook graag naar de gedragscode, vertrouwenspersoon en het huishoudelijk regelement van Scouting Nederland. 

 

Aanstellingsbeleid 

Om te zorgen dat de wensen en verwachtingen van (nieuwe) vrijwilliger(s) matchen met de wensen van onze organisatie voeren wij niet alleen intakegesprekken maar hebben we ook conform het Huishoudelijk Reglement van Scouting Nederland, afgesproken dat de eerste 3 maanden een soort proefperiode zijn. In die proefperiode zoomen we o.a. in op de inhoudelijk functie, de gedragscode, het Huishoudelijk reglement en allerlei trainingen die onze (nieuwe) vrijwilliger kan volgen om zich zo snel als mogelijk onderdeel te voelen van onze organisatie. Als bestuur maken wij gebruik van diverse methodieken die door Scouting Nederland zijn ontwikkeld. 

Wij vinden we de veiligheid voor onze leden binnen Scouting erg belangrijk. Daarom hebben we met elkaar afgesproken dat alle vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten overleggen. Lees daarom onderstaande informatie even rustig en goed door zodat duidelijk is wat je van ons kan verwachten en wij van jou mogen verwachten.

We maken een elektronische aanvraag voor jouw VOG in orde en geven hierbij aan dat je een VOG nodig hebt voor een vrijwilligersfunctie binnen onze Scoutinggroep.  We laten je hierbij screenen op de functiegebieden die door Scouting Nederland relevant zijn bevonden voor de gehele organisatie. Justis legt zelf uit hoe de screeningsprofielen werken.

Het kan zijn dat je eerder een VOG hebt aangevraagd, maar dit is hoogstwaarschijnlijk aangevraagd op regionaal of landelijk niveau.  Ben je hier niet zeker van? Neem dan contact op met het landelijk team VOG via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nadat we de noodzakelijke gegevens namens de organisatie hebben ingevoerd, ontvang je een mail van Dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hierin wordt gevraagd of je de klaargezette aanvraag wilt accorderen. Let erop dat enkel de digitale VOG vergoed wordt door Scouting Nederland! Deze mail is 30 dagen geldig.  De Dienst Justis stuurt je een bevestiging zodra je de aanvraag geaccordeerd hebt; bewaar deze bevestiging op je computer zodat je indien nodig kunt aantonen dat je aanvraag in behandeling is genomen. Je hebt een DigiD nodig om er zeker van te zijn dat alleen jij de aanvraag kunt goedkeuren.  De DigiD is dezelfde welke je gebruikt voor de belastingaangifte of de aanvraag van een toeslag. Heb je nog geen DigiD, dan kun je die aanvragen via www.DigiD.nl.

Na jouw akkoord neemt het Ministerie van Veiligheid en Justitie de aanvraag in behandeling.

Kan er geen VOG afgegeven worden, omdat je bij Justitie bekend bent, en is de inschatting dat dit niet samengaat met je functie binnen Scouting, dan krijg alleen jij daar bericht van. Je hebt dan nog de mogelijkheid om bezwaar te maken. Je dient dan wel zelf door te geven aan het bestuur dat je VOG niet toegekend.

 

Met vriendelijke groet,

 

Bestuur Scouting Menno van Coehoorn